top of page

Over mij

ALEX_edited_edited.jpg

Alex Vanderstraeten is emeritus hoogleraar aan de Universiteit Gent, Faculteit Economie en Bedrijfskunde, en heeft lange ervaring in het onderzoek naar en het doceren over Strategisch HRM, organisatie-sociologie en HRM meetsystemen.

 

Alex heeft jarenlang de School voor Social Profit en Publiek Management geleid, waar toekomstige managers en leidinggevenden uit de publieke en social profit sector academische en praktische kennis vergaarden. Alex Vanderstraeten heeft gedurende jaren deelgenomen aan HRM wetenschappelijk onderzoek.

Wat is DHRM

Wat is Duurzaam Human Resource Management?

Planet

People

Performance

Environmental Performance

Social Performance

Economic Performance

Sustainability

Sinds 2017 zien we een enorme toename in het aantal wetenschappelijke publicaties rond het thema van duurzaam HRM. Dit betekent dat de academische wereld zich sterk interesseert in duurzaamheid aan zich, maar ook in de mogelijke rol van HRM in het duurzaamheidsdebat. Sindsdien is het wetenschappelijke debat niet meer gestopt. Daarnaast stellen we ook vast dat HR Managers zich meer en meer interesseren in de mogelijkheden van Duurzaam HRM voor de organisatie.

 

Aan de hand van eenvoudige modellen wordt Duurzaam HRM gepresenteerd, zoals het bekende 3 P model van Elkington.

Andere modellen zijn gevolgd en hebben de basisidee van Duurzaam HRM verder uitgewerkt. Essentieel komt het er echter op neer dat HRM van een strategische partner evolueert naar een duurzaamheidspartner door (1) continue aandacht te schenken aan het behalen van duurzame resultaten op korte en lange termijn, (2) door expliciet aandacht te schenken aan het fysisch, psychisch en sociaal welzijn van medewerkers op korte en lange termijn, en (3) door uitdrukkelijk het HRM in te bedden in zowel de realisatie van ‘groene’ belangen als de realisatie van maatschappelijke impact.

​

Deze ambitie reikt verder dan de klassieke (strategische) HRM benadering door expliciet te verwijzen naar welzijn van medewerkers, ecologische en klimatologische aspecten, en maatschappelijke impact rond humane rechten. HRM is daardoor de aangewezen actor binnen de organisatie om duurzame initiatieven te initiëren en te begeleiden, vooral op vlak van welzijn binnen en buiten de organisatie.

Zie volledige nota van Departement Omgeving: 

Bronnen

Ehnert, I. (2014). Paradox as a Lens for Theorizing Sustainable HRM (pp. 247–271). Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi. org/10.1007/978-3-642-37524-8_11

Elkington, J. (1997). Cannibals with forks: the triple bottom line of twenty-first cen¬tury business. Capstone. Oxford.

bottom of page